The Universe
Verkkommentarer av Christian Schultze
“The Universe” är en musikalisk hyllning till rymdens oändliga mysterium och oskrivna berättelser. Det är ett landskap av tystnad där ljus från miljontals år gamla stjärnor når våra ögon, och ett rum där tiden själv tycks sakna gränser.
Genom ett brett spektrum av musikaliska uttryck – från kraftfull modernism och harmonier fyllda av trygghet, till stämningsfull filmmusik – bjuds du med på en resa genom yttre rymdens stillhet och norrskenets dansande ljus. Låt “The Universe” föra dig ut i rymdens oändlighet och in i stjärnornas värld.
På Studentsångarnas förra skiva, Sea Fever, utforskades havet med dess djup och dramatik. Att ta steget ut i rymden kändes spännande och utmanande. Det finns en mängd verk skrivna om universum men inte så mycket för just manskör. Därför var det naturligt att ta med ett alldeles nyskrivet verk. Faktum är att samtliga verk på denna skiva är skrivna på 2000-talet.
Melina Rambergs I Saw No Way beställdes till Lunds Studentsångare på uppdrag av Körcentrum Syd och fick sitt uruppförande i februari 2023 i Allhelgonakyrkan i Lund vid Choir Contemporary. Melina Ramberg (*2000) studerar för tillfället komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Texten är skriven av den amerikanska poeten Emily Dickinson (1830-1886) vars verk i princip blev opublicerade under sin livstid. Hon efterlämnade dock en stor produktion och fick ett betydligt större erkännande för sin poesi efter sin död.
Första numret på skivan är Zane Randall Stroopes Starry Messenger. Stroope (*1953) är en amerikansk tonsättare och dirigent som skrivet över 200 körverk. Han har dirigerat sin egen kör The New American Voices på flertalet turnéer runt om i världen.
Texten är hämtad från försättsbladet till Galileo Galileis avhandling Sidereus Nuncius. Galilei (1564-1642) var en italiensk astronom, fysiker, matematiker och ingenjör. Vid 27 års ålder blev han professor i matematik i Padua. Han kallas för fadern till den moderna fysiken och vetenskapliga metoder. Han uppfann bland annat teleskopet och upptäckte och namngav flera nya planeter och månar. Hans världsbild var mycket kontroversiell under sin livstid då man fortfarande trodde att alla planeter cirkulerade kring jorden och inte som Galilei och den samtida Copernicus hävdade i banor runt solen. Hans avhandling Sidereus Nuncius (stjärnornas budbärare) utkom 1610.
I stycket använder sig Stroope av små fingercymbaler som spelas av medlemmar i kören och som ska gestalta blinkande stjärnor i himlarymden.
Det är inte många nyskrivna körstycken som omgående får genomslag och framförs världen över av 100-tals körer. Frank Tichelis Earth Song är det sådant verk. Ticheli (*1958) skrev verket för blandad kör 2021 och strax därefter kom det ut i version för såväl damkör som manskör. Vad vi vet är detta den första inspelningen av detta verk för just manskör.
Ticheli är en amerikansk tonsättare bosatt i Los Angeles och numera professor emeritus i komposition vid University of Southern California. Han har främst skrivet verk för blåsorkestrar men även komponerat kammarmusik, orkestermusik och körmusik. Texten har Ticheli själv skrivet och handlar om en planet som lider och är i nöd men som ska räddas genom musik.
Den lettiske tonsättare Eriks Esenwalds (*1977) verklista omfattar en betydande mängd körstycken. Som Composer in Residency vid University of Virginia har han fått möjlighet att skriva flera nya större verk och våren 2024 uruppfördes Lukaspassionen vid nämnda universitet. Hans stycke Stars har, liksom Tichelis Earth Song, fått stor genomslagskraft. Inte bara dess meditativa känsla och harmoniska förlopp utan säkert också det faktum att kören spelar på vinglas, stämda i olika tonhöjd, har bidragit till dess popularitet. Otaliga inspelningar finns redan av detta stycke som skrevs 2014 men även här tror vi att det är första inspelningen i version för manskör.
Texten är skriven av Sara Trevor Teasdale (1884-1933), amerikansk poet och kulturpersonlighet. Hennes dikter är ofta mycket känslosamma och ofta med eviga teman som kärlek, natur och rymd.
En mycket mer okänd tonsättare är den amerikanska tonsättaren Reginald Unterseher (’1956). Unterseher är Music Director och Composer-in-Residence vid Shalom United Church of Christ, Richland, Washington. Hans stycke The Steady Light är ett kortare stycke skrivet för blandad kör, piano och orkester 2003 men arrangerades om för a cappella kör 2011. Texten är skriven av poeten Sheila Dunlop som dessutom är Untersehers fru.
Det finns vissa fenomen i naturen som de flesta av oss önskar få uppleva någon gång. Norrsken tillhör en av dessa saker. Fascinationen över dessa ljusskådespel kittlar vår fantasi och skapar en förundran över rymdens oändliga mysterier. Northern Lights (Norrsken) skrev den norske tonsättaren Ola Gjeilo 2010 och han beskriver själv tillkomsten så här: ”En julafton tittade jag ut från ett vindsfönster i närheten av Oslo och såg en sjö i vinterskrud under stjärnorna. Jag tänkte på hur denna oerhörda skönhet påminde mig om norrsken (aurora borealis). Norrsken är ett av de vackraste naturfenomen som jag har upplevt och det har en sån kraftfull elektrisk påverkan att jag undrar över hur skrämmande det måste ha varit för folk förr i tiden när ingen visste vad det var och där fenomen som dessa kopplades till vidskepelse” Gjeilo (*1978) tog en text från Höga visan kapitel 6 i Bibeln, här på latin. Pulchra est amica mea (Vad du är skön min älskade).
Enda stycket på skivan som inte är a cappella är Morten Lauridsens Sure on This Shining Night från 2005. Det är ett finstämt, böljande pianoackompanjemang spelat av Magnus Gilljam. Stycket ingår i en svit i tre satser för kör som heter Nocturnes varav detta är den sista satsen. Lauridsen (*1943) har danska förfäder men är en amerikansk tonsättare som skrivet en mängd körverk som på kort tid har kommit att bli standardrepertoar för körer. O magnum mysterium, Ave Maria och inte minst Sure on This Shining Night. Han var professor i komposition vid University of Southern California och fick bland annat National Medal of Arts 2007 som är den högsta utmärkelsen man kan få i USA. Den amerikanske poeten James Agee (1909-1955) har skrivit texten som handlar om en kvällsvandring på jorden under stjärnornas skuggor.
Kopplingen är tydlig till nästa stycke som just heter The Distant Star (den avlägsna stjärnan) av den svenske tonsättaren Christian Engqvist. Stycket, både text och musik, är skrivet 2013 av tonsättaren. Engqvist är professionell sångare, kompositör och sångpedagog och har flera körverk på sin opuslista. The distant star kan handla om Betlehemsstjärnan men rör sig fritt i associationer till alla stjärnor.
A long time ago in a galaxy far, far away….… så börjar texten till en av våra mest framgångsrika rymdepos, Star Wars (Stjärnornas krig). I en mängd filmer skildras gott och ont, stjärnor och planeter, människor och maskiner och det finns väl nästan ingen som inte har sett i alla fall en av alla dessa klassiska rymdäventyr. Den episka filmmusiken är skriven av John Williams men de senaste åren har det kommit ett antal uppföljare till filmerna med titlar som Rebels, The Mandalorian och The Book of Boba Fett. Filmmusiken till den senare har skrivits av den svenske kompositören Ludwig Göransson från Linköping men numera bosatt i Los Angeles. Göransson (*1984) har vunnit två Oscars för bästa filmmusik (Black Panther och Oppenheimer). I temat till filmen om Boba Fett kan ni säkert höra en klar influens från Rövarsången ur Ronja Rövardotter och det kändes ganska naturligt att arrangera stycket för manskör.
___________________________________________________________________________
Christian Schultze
Christian Schultze är utbildad organist, körledare och arrangör vid Malmö Musikhögskola och har bl.a. varit förbundsdirigent i Regionförbundet Körsång i Skåne och förbundsdirigent i Förbundet kyrkomusik i Lunds stift. Christian undervisar i orgel vid Musikhögskolan i Malmö och är sedan 2009 verksam i Sankt Johannes församling i Malmö. Han är anlitad som dirigent, körpedagog, föreläsare och organist såväl i Sverige som utomlands. Vid internationella körtävlingen i Helsingborg 2018 belönades han med tävlingens dirigentpris för ”most astonishing achievement”. Schultze har spelat in flera skivor tidigare som såväl organist som körledare och sedan 2020 anförare för Lunds Studentsångare
Trained at Malmö Academy of Music, Christian Schultze is an organist, choirmaster and musical arranger, having acted as conductor for The Swedish Choral Society in Scania as well as The Association for Church Music in the Diocese of Lund. He works at St. John’s parish in Malmö and teaches the organ at his alma mater, and is coveted as a conductor, choir teacher, lecturer and organist in Sweden and abroad. At the 2018 International Choir Competition in Helsingborg, Schultze was awarded the Conductor’s Award for “most astonishing achievement”. Schultze has made several recordings as both an organist as with choirs. He is the conducter of Lunds Studentsångare since 2020.